Een stadsdorp is een nieuwe vorm van samenleven in de stad, waardoor  mensen zich meer thuis voelen in hun buurt, waar meer dóór, vóór en mét elkaar gedaan wordt.

Het is een omgeving waar bewoners:

  • elkaar kennen
  • gezien en gehoord worden
  • zichzelf kunnen zijn en daarin gerespecteerd worden
  • naar elkaar omkijken als dat nodig is
  • elkaar helpen en bij activiteiten betrekken
  • samen leuke dingen doen

Stadsdorp Postjesbuurt
Er zijn inmiddels meer dan 20 stadsdorpen in Amsterdam en wij willen er graag eentje opzetten voor onze buurt. Belangrijk kenmerk van een stadsdorp is dat het door buurtbewoners zelf is opgezet en dat iedereen die mee doet er zelf wat aan heeft. Alles gebeurt in principe met gesloten beurs en zonder subsidie. We doen dit zelf!

Wie zijn wij en hoe denken wij?
De initiatiefgroep bestaat op dit moment uit de volgende personen: Marie Louise Boel en Els Delnoij. Inmiddels (juni 2017) hebben 45 mensen zich aangemeld als deelnemer.

De initiatiefgroep organiseert voorlopig ongeveer 1 x per maand een activiteit. Via deze activiteiten kunnen mensen op een ontspannen wijze kennis met elkaar maken.

Onze buurt
Er wonen in onze buurt veel mensen die graag meer met en voor elkaar willen doen. Jong en oud. Er wonen veel mensen alleen. Er wonen veel drukke ouders. Met hen willen we een leuke buurt maken. Een stadsdorp is daarvoor misschien een goede manier.

Want: iedereen heeft wel iets te geven en iets nodig. Van concrete vaardigheden en deskundigheid tot warmte en goed gezelschap. Of het initiatief en de bereidheid om een activiteit te (helpen) organiseren.

We horen om ons heen veel belangstelling voor een stadsdorp, maar iemand moet een keer het initiatief nemen. Wij wonen in de buurt, dus doen wij het.

Stadsdorp voor de Postjesbuurt
Dit stadsdorp is bedoeld voor alle bewoners van het gebied met postcode 1058, het gebied tussen de Postjesweg, de Baarsjesweg, het Surinameplein en de Postjeskade. De Postjesbuurt dus.

Groter willen we niet worden, want het lijkt ons een goede maat. Als er voldoende deelname is, kunnen we het gebied eventueel nog splitsen in twee delen aan beide zijden van de Hoofdweg.

Activiteiten
In de loop van het afgelopen half jaar zijn de volgende activiteiten ontstaan. Samen koken en eten, wandelen, leesclub, bezoeken musea, golfen, theater/film/concert, bridgen, pokeren, oppassen op dieren, stedenbezoek, Franse les, kookles, jeu de boules, tuinhulp. 

Je kunt je via de mail aanmelden als deelnemer van het Stadsdorp en vervolgens voor een van de clubjes. 

Het meeste doen we thuis of buiten. Voor grotere  bijeenkomsten kunnen we gebruik maken van bijvoorbeeld de Buurtkamer. Voor sommige bijeenkomsten vragen we een eigen bijdrage van bijv. 1 euro. Eten en drinken is voor eigen rekening of tegen kostprijs.